Историја клуба


U Banji Vrućici 1968. godine došlo je do osnivanja prvog fudbalskog kluba, koji je dobio ime Mineral. Ne dugo zatim, dvije godine nakon osnivanja, klub je ostvario veoma veliki uspjeh, kada se plasirao u Sjeveroistočno-bosansku zonu, koja je tada bila treći stepen takmičenja SFR Jugoslavije. Mineral se u tom rangu nije proslavio, jer je zauzeo posljednje osamnaesto mjesto i ispao iz lige. Ostaće zapisano da je klub odigrao 34 utakmice, ostvario pet pobjeda, isto toliko odigrao neriješeno i doživio 24 poraza, uz gol razliku 35:96 i 15 osvojenih bodova.Mineral je zatim nekoliko sezona takmičio se u Područnoj ligi Doboj, gdje je u sezoni 1972/73. godine zauzeo solidno sedmo mjesto. Ipak, sredinom osamdesetih godina, klub je igrao u Međuopštinskoj ligi Doboj, gdje je proveo nekoliko sezona. Godine 1992. Mineral je prekinuo rad kluba, da bi poslije tri godine i obnovio.


U prvenstvima Republike Srpske, Mineral je svoj najveći uspjeh ostvario, kada je pet sezona nastupao u drugoligaškoj konkurenciji od 1996-2001. godine. Najbolji plasman bilo mu je osvojeno sedmo mjesto 1999/00. godine u grupi „Zapad“.

Narednih šest sezona Mineral se takmičio u Trećoj ligi Banja Luke, gdje je osvajao mjesta u gornjem dijelu tabele. U sezoni 2008/09. godine reorganizacijom takmičenja ekipa iz Banje Vrućice se takmičila u Područnoj ligi Banja Luke, gdje osvaja prvo mjesto i obezbeđuje plasman u viši rang. Međutim, u Regionalnoj ligi, grupa „Zapad“ Mineral je zauzeo trinaesto mjesto i izgubio status regionalnog ligaša.

Nakon ispadanja uprava kluba donijela je odluku da se Mineral priključi POR Doboj, Međuopštinskoj ligi Doboj da se takmiči, zbog smanjenja troškova. Klub je nedavno dobio jedan među savremenijim stadionima, travu sa veštačkom podlogom, na kome se odigravaju mnoge prijateljske utakmice i na kojima se pripremaju mnoge poznate ekipe.

Mineral je osvajač Opštinskog Kupa za 2009. godinu, pa je tako izborio nastup u završnici Kupa Republike Srpske. U šesnaestini finala rival je bio Rudar Prijedor. Utakmica je odigrana u Banji Vrućici i nakon regularnih 90. minuta nije bilo pobjednika 1:1, da bi nakon boljeg ozvođenja jedanaesteraca, Rudar Prijedor izborio nastup u narednu rundu. Rezultat sa penal-lutrije bio je 4:5.

Šampion Međuopštinske lige Doboj 2011/12.
Šampion Područne lige Doboj 2012/13.
Šampion Regionalne lige Centar 2013/14.
Šampion Regionalne lige Centar 2015/16.                                                                                                          Коментари

Постави коментар